Artikel in verband met Frans Hotag op de Facebookpagina van Buchenwald Memorial

26-08-2021

 

Buchenwald Memorial :  https://www.facebook.com/buchenwaldmemorial/


′′ Een wielerprofessional in verzet ′′

Frans Hotag (1920-1945) kwam uit Stabroek bij Antwerpen. Fietsen is zijn passie sinds vroege jeugd. In talrijke jonge wedstrijden maakte hij al snel een naam voor zichzelf in zijn wielerliefhebber Belgisch thuisland.

De oorlog liet zijn droom van een carrière als wielrenner ver weg achter. Gelukkig ontsnapte hij aan krijgsgevangene. Twee jaar deed hij aan geen enkele race mee en werkte hij bij het spoorwegbedrijf. Pas in 1942 keerde hij terug naar de wielerscène. Een jaar later werd hij een professionele coureur. Hij heeft zich aanbevolen met successen. Hij won onder meer de eendaagse race die tot nu toe werd gehouden Nationale Sluitingsprijs Putte kapellen. Hij werd ondertekend door de Franse wielerploeg Alcyon voor 1944 Maar zijn carrière kwam tot een abrupt einde voordat het goed begon.

Begin 1944 arresteerde de Gestapo Frans Hotag. Met anderen had hij een verzetsgroep gevormd tegen de Duitse bezetters. Na weken in een gevangenis in Antwerpen werd hij in mei uitgezet naar het concentratiekamp Buchenwald. Voor dwangarbeid stuurde de SS hem naar het buitenkamp Dora, later naar Ellrich. Hij kon de omstandigheden daar niet weerstaan. Op 24-jarige leeftijd overleed Frans Hotag op 6 februari 1945 in concentratiekamp Ellrich. In zijn woonplaats herdenkt een straat vandaag de jonge fietser en verzetsstrijder.

Figuur 1

Frans Hotag, geen datum.

(Heemkring Molengalm)

Figuur 2

Postcontrolekaart van het concentratiekamp Buchenwald voor Frans Hotag, 1944

(Archief Arolsen)

Figuur 3

Frans Hotagstraat in Stabroek

(Heemkring Molengalm)