Stabroek in België en in Guyana

Een paar dagen geleden kregen we via onze de site de vraag: "Wat is de relatie tussen Stabroek en Stabroek in Guyana? Hierbij een kort antwoord.

Guyana ligt in Zuid-Amerika en grenst aan Brazilië, Venezuela en Suriname.
- In 1649 werd de Heerlijkheid Stabrouck eigendom van de familie De Haze.

- Meer dan een eeuw later kwam door erving na verscheidene generaties Vrouwe De Haze in het bezit van Stabrouck, met alle hoge, middelste en lage Justitien.

- Vrouwe de Haze was gehuwd met Lieve Geelvinck, heer van Castricum, Mijnden en beide Loosdrechten. Deze Lieve Geelvinck erfde tevens van zijn vader.

- Een voorvader, Jan Gerritszoon, was schipper op de "Geelvinck". Dit fregat bezocht in 1705 een baai in het Noorden van Nieuw Guinea. De baai eneen zeestraat aldaar kregen de naam Geelvinck.

- In een volgende generatie was het Nicolaas Geelvinck, die de heerlijkheid Stabroek verkreeg in 1761. Hij was Gouverneur-Generaal van de West-Indische compagnie. Het was deze Geelvinck die de stad Stabrouck stichtte, het huidige Georgetown.

Lectuur: in het boek "Polder en Kempen, bijdragen tot de geschiedenis van Stabroek" heeft Jonker Elias een 20-tal blz gewijd aan de familie Geelvinck. Deze heeft behalve de reeds genoemde, tevens vele verantwoordelijke posten bekleed in de stad Amsterdam.Het boek is ter inzage in de bibliotheek van de Heemkring.