Verhalen over Stabroek

Vraag :

Beste


Ik ben Laure Van De Wiel, studente Toerisme- en Recreatiemanagement aan de Thomas More hogeschool en inwoner van Stabroek. We hebben de opdracht gekregen om een gidstoer te maken door een stad of een gemeente naar keuze. Samen met mijn medestudente Celine hebben we gekozen voor Stabroek. Hiervoor zijn we nog op zoek naar verhalen van vroeger over Stabroek en zijn verschillende bezienswaardigheden. Zouden jullie ons eventueel kunnen verder helpen?

We zoeken nog anekdotes of verhalen van vroeger over:

Fort van Stabroek & Schans van de Smoutakker

Antitankgracht

Ravenhof 

Sint-Catharinakerk en de Rosmolen 

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Heuvels 

Het Polderke 

Mouterij Dingemans

Hopelijk kunnen jullie ons enkele verhalen vertellen. Alle tips zijn welkom om de juiste informatie te vinden!

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten

Laure Van De Wiel


Antwoord

Beste laure


Over het Ravenhof heb ik een themanummer gemaakt voor de leden van onze heemkring, en gids ik ook de wandeling van de Graaf, over het fort van Stabroek heeft Ward Mous een themanummer gemaakt en dit is aangepast vorig jaar ( daar kan je ook onder begeleiding van een gids in en op het fort een wandeling maken), over de anti tankgracht kan ik u het nodige vertellen (ik wil je graag gidsen van aan het fort Stabroek tot de schans Smoutakker waar ook het een en ander over te vertellen is) je hebt dan in Stabroek ook nog de verschillende types bunkers die de Duitsers in 1917 gebouwd hebben waar ik ook een wandeling langs gids. Je kan dan eventueel bekijken wat je kan gebruiken van mijn informatie en/of plannen om een kopie van te maken, of als ik het in mijn pc bestand heb kan ik het je doorsturen. Kapel van de Heuvels is ook een themanummer over gemaakt voor de leden van onze heemkring, over het polderke kan je best contact opnemen met publi - polder tel 03 568 62 11, mouterij Dingemans kan je ook best contact opnemen met de mouterij. De themanummers zijn nog bij ons (heemkring Molengalm) te koop, de prijzen kan je terugvinden op de webside van heemkring Molengalm, je kan eventueel ook deze nummers komen raadplegen in onze lokalen in het kasteel Ravenhof, op dit moment is dat wel alleen op afspraak door de corona. Je kan eventueel lid worden van onze heemkring, dat kost 13 (of meer als je beschermend lid wil worden) € per jaar en dan krijg je 3 maal per jaar een gewoon ledenblad en 1x een themanummer. Op dit ogenblik is het themanummer voor dit jaar bij de drukker en dat gaat over de 2e Wereldoorlog in Stabroek, Hoevenen en Putte. Als je dit nummer apart wil aanschaffen kost dat 25€ maar als je nu nog lid wordt voor 13€ krijg je de drie nummers van 2020 en het themanummer (als het gedrukt is) in je brievenbus. Lidgeld kan betaald worden op rekening: Be 79 9730 9732 9733 van heemkring Molengalm, wel even je adres vermelden en het jaar 2020.

Ik zal je in een volgende mail een lijst doorsturen van alles wat al in de loop der jaren verschenen is in de ledenbladen, misschien heb je daar ook wel iets aan op toeristisch gebied.

Ik hoop dat ik je al een beetje verder heb kunnen helpen.

Met vriendelijke groet

F (Swa). Elseviers voorzitter heemkring Molengalm