Witloofroomsoep

08-01-2021

Witloofroomsoep :

2kg witloof, 1 dikke ui, 1 teentje knoflook, 2 liter kippenbouillon, 100 gr boter, 2 dl zure room, kervelpluksels als garnering, witloofsnippers als garnering, 1 soeplepel suiker.

De hiel uit het witloof wegsnijden (de hiel geeft een bittere smaak) en de rest in kleine stukjes versnijden. Ondertussen boter smelten en de gesnipperde ui fruiten (glazig laten worden zonder aan te braden). Het teentje knoflook er meteen bij en met de houten lepel alles ondersteboven halen. Eenmaal het witloof in de pot blijft het deksel erop. Zo kan alles rustig een tiental minuten sudderen, doch vergeet de soeplepel suiker er niet (lepel zelf hoeft er niet bij). De ontvette kippenbouillon wordt eronder gemengd en alles blijft nog een halfuur op het vuur. Deze soep dient degelijk gemixed en achteraf nog eens door een zeef gezift te worden. Pas dan komt de zure room in de soep. Nog even bijkruiden en de gezeefde soep terug aan de kook brengen. De fijngesnipperde wiltloofpuntjes en de kervelpluksels dienen als garnituur doch zijn meteen heel lekker.

Een winters gerecht waarvan ook de kleinsten zullen smullen indien je maar niet verklapt dat het witloofsoep was tenzij het aangeboren lekkerbekken zijn.